Supermakten- vad varje svensk bör veta om USA

Frida Stranne (Forskare och USA-expert) och Sanna Torén Björling (journalist och USA-korrespondent) har skrivit denna bok som kom ut 2020, innan senaste presidentvalet. Den är fortfarande högaktuell, men blir såklart inte bättre av att ligga i bokhyllan i några år utan ska helst läsas NU.
 
 
Av recensioner förstod jag att denna bok är väldigt enkel, lättläst och basic, rentav populäristisk i nivå med varför amerikanerna gärna äter hamburgare i bilen och vilken burgare som är mest populär.
Jag håller inte med om detta. Då en stor vikt i boken låg på politiken och det politiska systemet, fick i alla fall jag läsa med koncentrerad eftertanke för att hänga med i svängarna.
Det är ju så som författarna påpekar- landet är stort och bara för att förstå hur livet är för en storstadsbo i NY förstår man kanske inte hur det är för en jordbrukare i Kansas. Författarna har dock försökt sy ihop historia och geografi på ett sådant sätt att man kan lite grann förstå vad som är GEMENSAMT för amerikaner, och jag tycker att de har lyckats ganska bra.
Jag hade inte haft någonting emot att få berättat lite mer om hur det är på olika ställen i USA- i alla fall i stan och på landet, i öst och i väst, norr och syd, bibelbältet och rostbältet eller vad dessa alla områden nu heter. I och med att landet är så enormt måste man ju ändå börja någonstans, även om det förstås blir förenklingar.
Att läsa om ett annat land hjälper en att förstå bättre sitt eget land och samhälle. Så även går det att se olika mönster i samhällsutvecklingen, och hur olika saker påverkar varandra. För en svensk/finsk är det t ex svårt att förstå denna iver för vapen, då vi vet hur bra man klarar sig utan eller i alla fall med mycket färre, både som individ och som samhälle. Det var också roligt att läsa om sport och umgänge, som verkar mindre pretentiöst än här i Europa.
Det man innerligt önskar ska ske i USA såsom i hela världen, är ju att naturens intressen och klimatförändringar ska tas på allvar i framtiden. Att politiska bruna influenser och konspirationsteorier inte får alltför mycket fäste. Och att Guden pengar ska styra lite mindre, hur det nu än är möjligt.
Mot slutet av boken blir det lite slarvigt rent redaktionsmässigt, vissa saker står 2 gånger etc, men det stör ju inte innehållet.
Av någon anledning har jag haft ett stort intresse för USA på sistone, kanske tack vare en viss ex-president och att det kändes otryggt när USA blev så oberäknelig. Jag har gärna med USA i världspolitiken, på gott och ont! Jag hoppas och tror att det blir mera gott av det trots allt.