Ångest?!

Jag har respekt för psykiska sjukdomar, även om jag anser att ett visst mått av psykisk ohälsa, såsom det nuförtiden kallas, hör livet till och ska inte förstoras till orimlighet. Det är bra att kunna prata öppet om att man mår dåligt- det hjälper. Men det som matas, kan växa sig till större, och vid dåligt mående är det ofta bättre att ta sig i kragen och vandra framåt ett steg i taget, än att gräva gropen ännu djupare.
 
 
Men det finns psykisk ohälsa som är sjukligt, och som inte går att resonera bort. Psykisk ohälsa som man borde ha tagit tag i mycket tidigare, för att när den väl uppenbarar sig med all sin kraft är det kanske redan för sent att agera. "Bättre med mig, vände lite igår. Fast jag känner hur det ligger på lur så jag får vara lite försiktig", skrev min goda vän till mig i ett sms. Mindre än ett år efter detta tog hon sitt liv, och jag stod bildligen bredvid och fattade ingenting. Det var ingen livskris, det var en dödlig sjukdom. Hur kan det bli så illa???
 
 
Jag vet hur det känns att må dåligt på "vardagsvis", men jag har tack och lov någon sorts inbyggd anti-slide-system, som automatiskt brukar se till att jag hamnar på rätt köl igen, förr eller senare. Inte så sällan är det just arbete i någon form som har räddat mig.
 
 
Mina samlade visdomar för ångesthantering är följande:
Kognitiva råd till mig själv:
-Härda ut. Du har klarat av det här tidigare och det kommer att gå över även den här gången.
-Är jag trött? Är det hormoner?
-Vad vill känslan säga mig? (Det är väldigt sällan om någonsin jag har kommit på ett bra svar på detta där och då!)
-Du har inte mördat någon, ingen annan är perfekt heller, du har rätt att finnas, du har också några goda sidor, inte bara dåliga.
-Du är trots allt väldigt liten och i det stora sammanhanget rätt så betydelselös, så slappna av, hela världen kretsar inte kring just dig. Många andra har det också svårt.
 
Praktiska råd till mig själv:
-Håll dig stenhårt till rutinerna. Gör allt precis som vanligt och planerat även om det tar emot.
-Sov över natten om du kan. Morgonen är klokare än kvällen.
-Vid tendenser till destruktiva tankegångar, kväv dem i sin linda. Tänk på någonting annat (t ex tankarna ovan), eller ingenting. Destruktiva tankar hinner du alltid tänka senare, om det verkligen är nödvändigt.
-Andas. Att meditera är överkurs.
-Gå ut. Rör på kroppen. Bli absolut inte kvar spökandes inomhus på soffan. Undvik i synnerhet internetsurfande, det gör en passiv och olycklig.
-Ta inga konflikter just nu. Inte stora, och för Guds skull åtminstone inte små! De kan vänta.
 
 
Det allra viktigaste rådet är dock att hålla ut. Livet är byggt på det sättet att det förändras. Från botten kan man i regel bara komma uppåt. 
 
Visa fler inlägg