Mars -22- avstämning

 
I mitten av februari -22 drog Poppe, som går i åttan, slutligen hem covidviruset. Mitt immunförsvar var oerhört bra och segt, men när Greger föll dit och hade varit sjuk i ett par dagar blev det förstås även min tur. (Jag trodde faktiskt ett tag att jag var immun eller asymtomatisk.)
Efter två års väntan och paranoia var det nästan skönt att göra bort "skiten". Och så märkvärdigt var det inte, en kraftig förkylning. Men med tanke på att jag hade fått alla tre vaccinationer i rättan tid hade jag nog kanske önskat mig en lite lindrigare sjukdom.
Det började på natten då jag fick väldigt ont i halsen, på riktigt ont. Därefter följde ca 3 dagars hög feber, vilket är ovanligt för mig. Jag var så gott som utan röst, ganska hostig men kunde ändå sova. Vattnet smakade lite konstigt men egentligen förlorade jag aldrig lukt och smak. Hostan och krassligheten har jag kvar fortfarande, och därmed är jag också trött, ovanligt trött. Våra ungdomar var rätt så sjuka i ett par dagar, men tillfrisknade mycket fortare än vi gamlingar. Greger var initialt mera död än levande, men segast var sjukdomen för mig.
 
 
Städning och inventering av huset går hand i hand med köpfritt för mig. Gällande rensning har jag kommit in i nytt skede- jag utannonserar och säljer grejer som jag verkligen tycker om. Men jag tycker att dessa grejer inte kommer till sin fulla rätt hos oss och vill hellre att någon som verkligen uppskattar dem tar hand om dem. Gossarna nedan har inget med texten att göra.
 
 
Sist men inte minst, kriget i Ukraina. Det hindrar mig från att njuta av livet, och stör mig dag och natt. Vi finländare har verkligen fått i oss redan i modersmjölken hur det känns när någon attackerar ens land, bara så där. Det är vår största skräck.
Jag tycker att det viktigaste är, förutom att hjälpa ukrainare, att inte bli fientlig mot ryssar. De flesta ryssar måste rimligen vara emot kriget, och vi ska stötta dem i det. Vi behöver inte ens prata politik. Om vi börjar vara taskiga mot ryssarna gör vi just vad Putin vill, och han kan skapa ännu mera splittring och hat.
Ryssar och ukrainare är rätt så blandat folk, vilket man kunde tänka sig ha en aggressionshämmande effekt. Tyvärr så såg vi redan i forna Jugoslavien, att saken inte fungerar så.
Jag har inte gillat Rysslands politik under hela mitt vuxna liv, typ övertagandet av Krim, geografiska övertramp både här och där, tricksandet med polonium och novitsok, oförskämd doping i idrotten, luftrumskränkningar mot Finland och allmänt stöddig attityd med ständiga lögner, men jag har i alla fall inbillat mig att vi har ett någorlunda civiliserat diplomatiskt förhållande (Finland/Sverige och Ryssland). Men jag hade fel. Jag ber till Gud att detta hemska krig snart tar slut och att det goda får vinna i längden. Även om det är en klen tröst efter att så många fina människor har mist sitt liv och hälsa, i mina ögon helt i onödan.