Konsumtionsanalys 2022

Det är dags för en djuptgående analys av mitt köpbeteende 2022! Jag har skrivit upp, om inte allt, så i alla fall det mesta som jag handlat under 2022 förutom mat, för att komma på spår gällande min konsumtion. Konsumerar jag fortfarande onödigt mycket och vari ligger mina svaga punkter i så fall? Köper jag dyra grejer i stället för mera ekonomiska alternativ? Lagar jag för lite gammalt och bara köper nytt?
 
Att ens kunna skriva upp allt som jag handlat tycker jag tyder på viss kontroll. Jämfört med för något år sedan då jag aldrig handlade second hand, kan jag nu konstatera att i alla fall 50% av mina köp var second hand. Därtill har jag även sålt och skänkt bort en hel del och därmed fått mera plats (att fylla på med nya grejer..?)
 
Överraskande nog var kläder och skor (big no-no) fortfarande ett av de områden som jag handlade mest. Dels har jag kompletterat våra vandringsutrustningar med lite smått och gott, vi är ju seriösa fjällvandrare numera. Inga lyxgrejer, utan typ vandringsshorts och -skor. Och dels har det även blivit vanliga kläder, som jag ju inte skulle köpa en enda av. Till mig själv har jag köpt ett par skor (som jag använder), en badrock (lyx, men jag använder den) och några enstaka klänningar och skjortor, antalet stannar dock under 10 på ett helt år. Men den stora och oväntade andelen av kläder och skor går faktiskt till min yngsta son som har vuxit mycket och bytt mot vuxnare stil. Jag har helt enkelt varit tvungen att handla kläder åt honom.
 
En annan svag punkt är fortfarande kosmetik. Jag har knappast köpt någonting som jag inte någonsin kommer att använda, men visst ligger jag bra till då jag alltid har ett visst förråd. Kosmetik är onekligen en bruksvara, men hur mycket ska man unna sig är en svår fråga. Jag gjorde också kosmetikjulkalendrar som julklappar vilket har resulterat i flera kosmetikköp.
 
Tredje fallgropen är definitivt böcker. På Bokbörsen har jag köpt en massa second hand-böcker om fjällvandring, och även någon om akvarium. Greger har barnbarn, och det har blivit några barnböcker också- det är ju så kul! Jag har även inhandlat några enstaka romaner, oftast pocket, och i regel ger jag dem vidare efter att ha läst själv.
 
Fjärde kategorin är inredning och köksgrejer. Här är jag riktigt duktig på begagnat. Iom utbyggnad av stugan, inredning av sonens lägenhet och köksrenovering är det ganska naturligt att det har blivit några inköp. Muminmuggar köper jag för att jag blir så glad av dem, och de flesta av dem ger jag bort som present. Till hushållet har jag köpt 2 fantastiskt vackra bärnstensfärgade Klimchi-kannor second hand, som jag verkligen njuter av. Därtill har vi bytt gamla sjaskiga tallrikar och glas mot nya som vi tycker om. I och med att dessa verkligen används dagligen tycker jag att det är rimligt.
 
Presenter står för en stor del av min konsumtion. Men vi har ju många barn. Jag brukar oftast bara köpa någon enstaka present till jul och födelsedag, men ändå blir det en hel del när man slår ihop allt. Och min man vet knappt vad han själv behöver, så jag hjälper honom gärna.
 
Största inköp i pengar var tält, och ett smycke som jag länge önskat. Jag avstod från surfplatta då jag inte tycktes ha råd, dock fick jag den som julklapp. En stor källa till utgifter har såklat akvariet varit, och då inte minst växter. Men nu börjar det vara klart...
 
Jag är med på facebookgruppen Köpfritt År 2023 av Emilia Arvidsson, och på ett sätt är det ett skämt, då jag är långt ifrån köpfri. Men jag försöker i alla fall konsumera mera målmedvetet och gruppen gör mig mera medveten. Mina regler för 2023 är som tidigare- avstå från onödig slentrianmässig konsumtion och försöka genomskåda marknadskrafterna, som livnär sig på mig och manipulerar mig. Och att undvika shopping som har en funktion som en enkel dopaminkick, för att komma undan jobbiga känslor eller tristess.
 
 
Jag ska ha ett extra plus för att jag är ganska bra på att rensa! Eller, det hade i alla fall kunnat vara mycket värre...
Visa fler inlägg