Hemmapsykologi mitt i sommaren

Jag har läst Ingalill Roos Energitjuvar tidigare, och tyckte att den var riktigt bra, om än kanske lite pratig.
 
 
När jag nu fick tag på Kärlekens energi (på en loppis!) så tänkte jag att den här boken kanske handlar mera om kärleksrelationer. Jag skulle dock säga tvärtom, Energitjuvar handlade mera om kärleksrelationer, och Kärlekens energi handlar mera om vår uppväxt och hemförhållanden, och hur vi kan bli skadade eller helade av vår uppväxt. Men även kärleksrelationer tas upp i boken.
Boken liknar föregångaren Energitjuvar och man känner igen i texten att det är samma författare. Många saker kommer i repris, men det gör inget då det är viktiga saker som tål repeteras.
 
Det som var mest givande för mig med den här boken, var dels kapitlet om att släppa (alternativt inte släppa) taget om sina vuxna barn, och varför det är så ytterst viktigt att släppa. Troligen berörs jag pga att jag är i den fasen i livet.
Den andra saken som tilltalade mig mycket var det som skrevs om skuld och skam.
"Skamkänslan är svår att definiera. Det är som att bära en blytung väst, en sådan väst som man ibland får ta på sig när man ska röntgas. Man har en tung olustkänsla, man skäms och har dåligt samvete för både små och stora saker- i princip allt."  ("Madeleine", överlevare)
Samt en finfin citat från Tommy Hellsten: "Jag tror att utgångspunkten är att skammen först måste bli identifierad som skam. Många som är bundna vid skam känner skam utan att vara medvetna om det. De har varit bundna vid skammen så länge att de inte längre har distans till den. De identifierar den inte som skam, utan ser den som ett karaktärsdrag och som en normal verklighet som alltid har funnits och som alltid kommer att finnas. Befrielsen börjar när skammen identifieras som skam."
 
Jag har alltid tyckt illa om mantrat:"Vi måste våga prata om psykisk ohälsa." Vad då våga? Och vilken psykisk ohälsa? Psykisk sjukdom är en sak, och resten kanske kan kallas livet. Efter att ha läst den här boken skulle jag vilja ersätta mantrat med: "Vi måste våga prata om känslor!" Jag anser att det är mera rätt.
 
Gällande mitt eget lilla liv är jag just nu inne i en mera negativ period. Trots all kompetens som jag bevisligen har både i praktiken och på pappret känner jag mig inte särskilt uppskattad på jobbet. Om kompetent folk, som jag, fick jobba i fred hade jag varit väldigt tacksam. Att man är produktiv brukar tas emot med acceptans (om än inte med tacksamhet), men alltid är det ändå någon som ska komma med rentav inkompetenta synpunkter eller lägga ett krokben, och det får mig se rött. Det är kanske typiskt för icke-vinstdrivande arbetsplatser, att hög kompetens inte uppskattas fullt ut.
 
 
Jag vill gärna både förstå och bli förstådd, men jag talar förbi människor och de talar förbi mig. Allt skaver på något sätt för mig, just nu. Men det har hänt förut och kommer att hända igen. Sådana här saker och känningar brukar gå i vågor, och kallas väl också livet, inget konstigare än så. Har jag tur så går det över till semestern... (måtte semestern börja snart, det är ju snart höst!)
Fördelen med mitt arbete med mig själv är, att jag kan ta det lugnare numera, när jag inte längre ger efter för skuld och skam. Lite skav hör livet till, och även om självrannsakan är viktig behöver inte alla saker blåsas upp till maximum. Vattnet rinner under broarna och det stormar i många vattenglas även idag. Det behöver inte storma så värst i mitt. Jag säger bara Hakuna Matata.
#1 - - Monnah:

Är det inte Jantelag och ett socialistiskt uppbyggt samhälle som gör att kompetens inte direkt uppskattas. Alla ska vara likasammalagom. Stick inte ut, var inte förmer, gå inte den extra milen - det kan få alla omkring dig att ses som lata eller inkompetenta. Jag kan se det fina i en platt samhällsorganisation, men jag ser också den mörka bakaidan. Tänk medborgarlön och att ”alla gör det de är bra på”. Vem vill lägga två strån i kors om det inte uppmärksammas? Vad tror du?

Tråkigt för övrigt med dippen. Hoppas att det vänder under semestern!

Svar: Tack för kommentar! Oja, det kommer att vända. Jag ska vandra i Norrbotten och lämna alla bekymren uppe i fjällen där de kommer att lösas upp i tomma intet! Jag tror precis som du om det socialistiskt uppbyggda samhället med sina ljusa och mera skuggiga sidor.
Timeoftiger

#2 - - Rolf:

Du kan väl öppna egen praktik? Sjukvârden fungerar dâligt till vissa delar. Jag hade beställt tid hos dig direkt,med eller utan symptom,ha en fin forts på sommaren🌹

Svar: Tack för det!😅Dock är jag bäst på barnmedicin.
Timeoftiger

#3 - - Mia:

Intressanta tankar!

Psykisk sjukdom det tycker jag skulle vara mer acceptans för. Det är många som, kanske främst närstående, som inte pratar om det i rädsla för omgivningens reaktion.

Att må dåligt psykiskt, ja, det gör vi alla emellanåt, mer eller mindre.

En annan sak jag började fundera över är det som kom igång i kommentarsfältet om offentlig kontra privata organisationer. Jag har arbetat inom båda, fastän i helt olika yrkesfält. Vid snabb eftertanke kan jag nog se sådana som inte direkt hejar på om någon är framåtsträvanden, precis som andra är mer positivt uppmuntrande...i båda typerna av organisationer. Om jag tar uppmuntran från chefer så har jag haft den mest uppmuntrande chefen inom en kommunal organisation... Det här kommer jag att fundera vidare över. Synd det är så många år sedan jag arbetade inom privat organisation... Det kanske beror mer på chefens agerande än organisationstyp, tänker jag nu... Återkommer om jag får nya tankegångar...

Önskar dig så en jättefin semester!

Svar: Jag upplever att jag får "uppmuntran" från cheferna, dvs vackra ord, och med all rätt då jag sköter mitt jobb bra, och det gör de flesta på min arbetsplats ska tilläggas. Ändå är det få som lyssnar på när jag kan bättre, och sedan är det enstaka personer som alltid försöker sabba för en (och det är inte heller personligt, det drabbar även andra) och då lyser cheferna med sin frånvaro. Också upplever jag att jag inte får mandat att bestämma fast jag kan klart bäst i vissa områden. Min kompetens hade kunnat utnyttjas mera och bättre. Felet sitter säkert i en stor och otymplig organisation.
Timeoftiger

#4 - - Miatankar:

Jag skrev en lång kommentar... gick inte den fram?

Svar: Ja, tack! Den kom fram. Har bara varit på fjällvandring och inte haft tillgång till bloggen.
Timeoftiger